Állandó kiállítás

20200928-_DSC1590

„A béke szigete”

A 2018–2020-ban felújított, műemlékileg teljes körűen helyreállított Esterházy-kastély összes terme várja a látogatókat. Berendezett szobái és kiállítóterei egységes élményt kínálnak, a kastély, a birtokos család és a kor történetére vonatkozóan hívják egy pazar kulisszák közti időutazásra az érdeklődőket.

 

A kiállítás az emeleti szobák megtekintésével kezdődik, ahol a „bel etage” („szép emelet”) nyitott ajtókon át feltáruló teremsora számos látnivalót kínál. Sétánkat a kastély építéstörténetének emlékeit bemutató kiállítás megtekintésével kezdjük. Az Esterházy família Európa és a Habsburg Birodalom történetébe ágyazódó históriájával egy interaktív családfa segítségével ismerkedhetünk meg.

 

Az emelet központi tere a díszebédlő, amely a 19. század végén fényűző, neorokokó kialakítást kapott. A frissen restaurált faburkolat az Esterházy-ősök képmásait foglalja magában. Az ősök galériája a család tekintélyét megalapozó, grófi címet elnyert Esterházy (I.) Miklós nádor arcképével kezdődik, míg korban a legutolsó ábrázolt személy Esterházy (III.) Miklós kamarás.

 

A másik emeleti szalonban a magukat diplomáciai pályán kitüntető Esterházyak történetével ismerkedhet meg az érdeklődő. Itt esik szó a kastély falai között zajlott, nevezetes diplomáciai eseményről, az I. Napóleon francia császárral kötött ún. schönbrunni békeszerződés aláírásáról, valamint a további, történelmi eseményekhez kapcsolódó uralkodói látogatásokról. Nem véletlenül kapta a kiállítás a „Béke szigete” címet: a vidéki tartózkodás és életmód nyugalma és a kastélyban játszódó történelmi események is kapcsolódnak ehhez a fogalomhoz.

 

A könyvtárszobát a grófnői lakosztály teremsora követi. Elképzelhetjük a grófnő mindennapjait, a nappali tartózkodás színhelyétől a reggeli és esti fésülködésig, a kisszalontól a toalettszobáig. A berendezett termeket a fürdőszoba követi. Különösen értékes és ritkaságnak számít a kastély épen megmaradt két fürdőszobája, a ruszkicai márvány, illetve a hollandi csempe borítással, a márvány, illetve a porcelán mosdóval.

 

Az emeleti termekben tett sétánkat a játszószobákban pihenhetjük ki, ahol a kislányok babaháza tulajdonképpen a kastély makettje, a kisfiúk ólomkatonái pedig a Tatán zajlott császári hadgyakorlat hiteles terepasztalán masíroznak.

A kastély megtekintését a grófi lakosztályban folytathatjuk, amely a grófnői szobák alatt, a földszinten található. A toronyszoba és a mellette lévő helyiség a különleges kifestése miatt kapta a Sátorszoba nevet. Itt található az egykori tatai kastélyszínház, a Schlosstheater makettje, míg a szomszédos teremben a grófi rezidencia gazdag zenei múltját bemutató kisfilm tekinthető meg. A biliárdszoba ékessége a 19. századi angol biliárdasztal, a falakon pedig a korszak lovaséletének emlékeképpen falkavadászatok, lóversenyek és versenylovak képei függnek. A lakosztály utolsó terme a grófi írószoba, amely után még számos látnivaló várja az érdeklődőket a földszinten. Így az előszobában látható a kastély fűtésére szolgáló, légbefúvásos kazán, amely a felújítást megelőző kutatások során bukkant elő a fal mögül, most működését animációs kisfilm szemlélteti. A földszinti nagyszalonban (rendezvénytér) további filmek várják a kastély és a család története iránt érdeklődő látogatókat. A rendezvénytérből közelíthető meg a kastélykápolna, amelynek restaurált terében áll az eredeti, több mint 200 éves oltárszekrény.

Az alaprajzokon a kék színnel jelölt helyiségnevek a mostani funkciót, a szürke színnel jelölt helyiségnevek pedig az eredeti történeti rendeltetést tükrözik

földszint

emelet