Látogatói szabályzat

tata_DSC9514

Látogatói szabályzat

A látogatás előtt kérjük, olvassa el!

Ön a Tatai Esterházy-kastélyba történő belépésével a házirendben foglalt szabályokat elfogadja.

A kastély kiemelt állami tulajdonba tartozó műemlék épület, kérjük óvjuk együtt értékeinket!

Intézményünk teljes területén fegyveres biztonsági őrséget működtet, működését

az 1997. évi CLIX. törvény és a 27/1998. (VI. 10.) BM. rendelet szabályozza.

 

 

A kellemes és biztonságos látogatás érdekében kérjük, tartsa be az alábbi szabályokat:

·        A kiállítóterek látogatásához és szolgáltatásaink igénybevételéhez – a kávézót kivéve – belépőjeggyel kell rendelkezni, amelyet a kiállító térbe való belépés előtt munkatársunk érvényesít. A megvásárolt jegy a vásárlás napján – nyitvatartási időben – egyszeri belépésre használható fel. Kérjük, jegyét őrizze meg a látogatás végéig.

·         Jegyet nem áll módunkban sem visszaváltani, sem más jegyre cserélni. Az elveszett, megsemmisült vagy megrongálódott belépőjegyek pótlására nincs lehetőség.

·        A kiállítóteret, az időszakos kiállításokat, a kastélykertet, és a rendezvényeket mindenki saját felelősségére látogathatja.

·        Kedvezményes belépőjegy vásárlásához kérjük az erre feljogosító igazolványát tartsa magánál, és a pénztárnál mutassa fel. Ennek hiányában kedvezményes belépőjegyet nem áll módunkban kiadni.

·        A ruhatár használata kötelező műtárgyvédelmi okokból. Nem vihető be a kiállítótérbe 30×30 cm-nél nagyobb méretű bármilyen táska és csomag, háton viselt hátizsák és hátitáska – mérettől függetlenül –, valamint esernyő, esőkabát és levetett kabát. Értékeit elhelyezheti az ingyenesen használható ruhatárban. A ruhatárban hagyott értékekért felelősséget nem vállalunk.

·        Élő állatot a ruhatárban nem lehet elhelyezni.

·        Babakocsi elhelyezésére a ruhatárban van lehetőség.

·        A műtárgyak és a látogatók biztonsága érdekében a kiállítás területén biztonsági kamerarendszer működik a hatályos adatvédelmi törvény alapján, saját adatvédelmi szabályzat szerint. A kiállítóterek, műtárgyak őrzését teremőrök végzik magasan képzett biztonsági őrség segítségével.

·        A kastélyegyüttes területére alkoholos befolyásoltság, illetve más bódító szerek hatása alatt álló, valamint hiányos öltözetű látogató belépése tilos, még érvényes belépőjegy birtokában is.

·        A műtárgyak és berendezések védelmében tilos a műtárgyakat, drapériákat és a falfelületeket 30 cm-nél jobban megközelíteni, valamint megérinteni.

·        Tilos ételt, italt bevinni, illetve fogyasztani kiállítóterekben. Élő állatot (kivéve a fogyatékkal élő személy segítésére kiképzett, érvényes tanúsítvánnyal rendelkező segítő-, vagy vezetőkutyát, amelynek igazolására kérjük tartsák maguknál az dokumentumot), növényt, fegyvert, vagy annak látszó tárgyat, szúró- és vágóeszközt, illetve egyéb életre, testi épségre, egészségre vagy a műtárgyakra veszélyes tárgyat vagy anyagot a kastélyegyüttes területére nem lehet bevinni. (Amennyiben egészségileg indokolt, folyadék bevihető kizárólag egy darab max. 0,5 literes palackban.)

·        A kiállítótérben tilos az ablakpárkányra felülni, továbbá a lépcsőt rendeltetésétől eltérően használni.

·        A kastély területére a látogatóknak tilos behajtani személy-és tehergépjárművel, motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, robogóval és egyéb fel nem sorolt, közlekedésre alkalmas eszközzel (kivéve mozgáskorlátozott személyt szállító jármű engedéllyel). Kerékpárral, rollerrel érkező látogatók a kastélyegyüttes területén elhelyezett kerékpártárolóban helyezhetik el kerékpárjaikat, rollerjeikét. A kastélyegyüttes területén kerékpározás nem megengedett. 

·        FÉNYKÉPEZÉS, VIDEÓZÁS a pénztárban váltott fotójegy birtokában lehetséges kastélyegyüttes területén. Kiállítási területen vakut, illetve fényképezőállványt, szelfibotot használni tilos! A fényképek kizárólag személyes célokra használhatóak, kereskedelmi forgalomba nem hozhatóak. (Az esküvői fotózás külön díj ellenében, előre egyeztetett módon és időben vehető igénybe.) Kérjük, a fotózást úgy végezze, hogy azzal mások látogatását ne zavarja!

·        MOBILTELEFON: Kérjük, legyen tekintettel másokra! A kastélyegyüttes területén halkítsa le mobiltelefonját, és beszélgetésével ne zavarja a többi látogatót. Telefonálni, zenét hallgatni csak kihangosítás nélkül, fülhallgatóval lehetséges.

·        KISGYERMEK: Tizennégy év alatti gyermek a kiállítótérben felnőtt kísérő nélkül nem tartózkodhat. A műtárgyvédelem és a szűk közlekedési útvonalak miatt babakocsi használata sem engedélyezett. Babakocsi még összecsukva sem vihető be! Babakocsi elhelyezésére a ruhatár épületében van lehetőség. Két évnél fiatalabb kisgyermek kizárólag a szülő kezében tartva, vagy általa vezetve, illetve a szülőn elölről rögzített babahordozóban, vagy hordozókendőben vihető be a kiállítótérbe. A műtárgysérülés veszélye miatt más megoldás (pl. háti hordozó, nyakba emelés) nem megengedett.

·        CSOPORTOS LÁTOGATÁS: Kiállításainkon kizárólag múzeumunk képzett tárlatvezetői tarthatnak tárlatvezetést (kivéve az igazgatói engedéllyel rendelkező idegenvezetőket). A csoportvezetőt, kísérő tanárt, illetve szülőt (valamint eseti külön engedéllyel rendelkező külső tárlatvezetőt) terheli a felelősség azért, hogy csoportja minden tagja betartsa a házirendben foglaltakat.

·        ZÁRÁSI REND: A kiállítások terét a múzeum épületének zárása előtt 10 perccel kérjük elhagyni, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre a ruhatárban elhelyezett értékek átvételére. A jegypénztár mindenkori nyitvatartási idő vége előtt 60 perccel zár. A kombinált jegyek megvásárlásánál kérjük, vegye figyelembe a nyitvatartási időt!

·        LIFT: A jegypénztár megközelíthetősége mozgáskorlátozott, illetve rászoruló vendégeink számára rámpán megoldott. A kastély látogatására a főépület északi részén található lifttel van lehetőség, melyhez kérjük, hogy vegye igénybe munkatársaink segítségét! Kérjük kedves mozgáskorlátozott, rászoruló és őket kísérő vendégeinket, hogy érkezési szándékukat előzetesen munkatársainkkal egyeztetni szíveskedjenek!

·        DOHÁNYZÁS: Az Esterházy-kastély épületeiben tilos a dohányzás! Nem megengedett az elektromos cigaretta használata sem. A díszudvar és a kastélypark teljes területén a dohányzás (beleértve az elektromos cigaretta használatát) csak az arra kijelölt helyen megengedett.      

·        MOSDÓHASZNÁLAT: A mosdókat csak a kastély látogatói használhatják.

·        KASTÉLYKERT, DÍSZUDVAR: A kastélykertben található tóban fürdeni, horgászni tilos! A kastélykert szobraira, műtárgyaira (grotta, szökőkút) felmászni tilos! A virágágyások, évelők, talajtakaró és cserjefelületek kitaposása, és a gyepen másokra nézve zavaró tevékenység végzése (futball stb.) tilos! 

·        A kastélyegyüttes területén tüzet rakni tilos! 

·        Rendkívüli esemény (pl.: természeti katasztrófa, tűz, bombariadó stb.) esetén a látogató köteles betartani az Esterházy-kastély dolgozóinak utasításait.

·        Elveszett tárgyakért felelősséget nem vállalunk!

Az Esterházy-kastély fenntartja a jogot, hogy a látogatási rendet be nem tartó egyénektől és csoportoktól az intézmény látogatásának lehetőségét megvonja. Az a látogató, aki a jelen látogatási rendet megsérti, figyelmeztetés után meghatározott időre vagy véglegesen kitiltható az épületből, és ellene hatósági eljárás is indítható. A látogatási rend megszegéséből fakadó károkért a látogatási rendet megszegő, vagy a látogatási rendet megszegő személyért felelős személy felel. Amennyiben a látogatási rend megszegése egyben jogszabálysértést is jelent, a látogatási rendet megszegő, vagy a látogatási rendet megszegő személyért felelős személy viseli a jogszabályi felelősséget, és őt terhelik az esetleges jogszabályi szankciók.

 

 

Köszönjük szíves együttműködésüket!