Múzeumpedagógiai kínálat

MÚZEUMPEDAGÓGIAI KÍNÁLAT

ÓVODÁSOK ÉS ALSÓ TAGOZATOSOK RÉSZÉRE

Terítéken a terítés

Főúri ebéden veszünk részt képzeletben a kastély zöld szalonjában, amely a grófi család gyönyörűen díszített nagyebédlője volt. Az étkezési szokások felelevenítését követően a terítékként szolgáló tatai fajanszokkal ismerkedünk meg részletesebben. Tálalunk és ízlelünk a kor szokásaihoz igazodva.

Időtartam: 60 perc

 

Az otthon melege

Egy hatalmas kastély termeinek fűtéséről minden korszakban másként gondoskodtak. A kastély termeinek bejárásával derítjük fel több évszázad fűtési rendszereit a 18. századtól napjainkig. A rokokó kályháktól a mai fűtési rendszerig minden megoldást felderítünk.

Időtartam: 60 perc

 

Csempézzünk!

Fürdőszobákat látogatunk a kastély emeletén. A több mint száz évvel ezelőtt készült csempék mintáit vizsgáljuk meg a hollandi fürdőszobában. A kézzel festett egyedi darabok alapján műhelyfoglalkozás keretében készítünk hasonló mintájú csempéket.

Időtartam: 60 perc

felső tagozatosok RÉSZÉRE

Császármanőver

A foglalkozáson az Osztrák-Magyar Monarchia korában rendszeresen tartott katonai hadgyakorlatok közül az 1897-ben megrendezett tatai nagy hadgyakorlat, az úgynevezett „Császármanőver” részleteivel ismerkedünk meg. A kastély diplomáciatörténeti termében kutatunk, és a hadgyakorlatról készült terepasztalnál tartunk terepszemlét.

Időtartam: 60 perc

 

Üvegcímer

A kastélykápolna szerepével és hozzá kapcsolódó történetekkel ismerkedünk meg a foglalkozás első felében. Megvizsgáljuk a kápolna berendezési tárgyait, valamint az Esterházy, a Plettenberg és a Roisin család címerével díszített üvegablakokat. A foglalkozás második felében a címerfestés szabályaival elemezzük, és üvegfestéssel készítünk egy Esterházy-címert.

Időtartam: 60 perc

KÖZÉPISKOLÁSOK RÉSZÉRE

Diplomáciatörténet

Az Esterházy-kastélyhoz kapcsolódó diplomáciai eseményeket tárjuk fel időrendi sorrendben. Az épület termein keresztül követjük nyomon a schönbrunni békeszerződés aláírásának körülményeit, a tatai nagy hadgyakorlat lebonyolítását, és IV. Károly, az utolsó magyar király visszatérési kísérletét.

Időtartam: 60 perc

információ és bejelentkezés

A múzeumpedagógiai foglalkozásokra előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségeken:

e-mail cím: ivetta.lazar@nofnkft.hu

telefonszám: +36 70/951-7178

 

A foglalkozások ára: 1500 Ft/fő

vasúti kedvezmény

 

Diákcsoportok részére múzeumlátogatás esetén díjmentes vasúti utazás vehető igénybe. 

Utazáshoz a  kastély fogadónyilatkozata az alábbiakban letölthető.